Puchnięcie i rozciąganie
24 stycznia 2012, 06:55Bakteryjne biofilmy rozszerzają się, zajmując coraz większą powierzchnię szkliwa czy cewnika, wykorzystując do tego macierz pozakomórkową (ang. extracellular matrix, ECM). "Podkręca" ona ciśnienie osmotyczne w jego obrębie, prowadząc do pobierania z zewnątrz wody i wzrostu objętości.
Lek na osteoporozę hamuje wzrost komórek raka sutka
17 czerwca 2013, 12:21Bazedoksyfen, lek przeciwko osteoporozie, hamuje wzrost komórek raka sutka (nawet jeśli guz stał się oporny na tradycyjnie stosowane preparaty).
Upalnie we wschodnich Chinach
14 października 2014, 08:15Lato 2013 roku było we wschodnich Chinach rekordowo gorące. Średnia temperatura była wyższa aż o 1,1 stopnia Celsjusza od średniej wieloletniej, a pomiędzy początkiem czerwca a końcem sierpnia przez 31 dni panowała temperatura co najmniej 35 stopni Celsjusza. Zwykle tak ciepłych dni jest dwukrotnie mniej
Azję czekają poważne niedobory wody
31 marca 2016, 11:32Naukowcy z MIT ostrzegają, że wzrost ekonomiczny i rosnąca liczba ludności w połączeniu z globalnym ociepleniem mogą spowodować, że na dużych obszarach Azji, zamieszkanych przez połowę ludzkości, pojawią się problemy z dostępem do wody pitnej
Czarna herbata także jest prebiotykiem i może pomóc w odchudzaniu
4 października 2017, 09:30Wszyscy znają już prozdrowotny wpływ herbaty zielonej. Teraz okazuje się, że czarna sprawdza się równie dobrze; zawarte w obu rodzajach herbaty polifenole zmieniają bowiem mikrobiom jelit.
Kości sprzed ok. 11,5 tys. lat wskazują na psią pomoc w czasie polowań
16 stycznia 2019, 11:37Ok. 11,5 tys. lat temu na terenie dzisiejszej północno-wschodniej Jordanii ludzie nie tylko żyli u boku psów. Wykorzystywali je też prawdopodobnie do polowania, o czym może świadczyć duży wzrost liczby zajęcy i innych drobnych ofiar we wczesnoneolitycznych pozostałościach archeologicznych z natufijskiego stanowiska Shubayqa 6.
Wyjątkowe odkrycie w Belize zdradza historię kukurydzy w ludzkiej diecie
6 czerwca 2020, 08:54Kukurydza to jedno z najważniejszych zbóż ludzkości. Teraz, dzięki unikatowemu odkryciu dobrze zachowanych szczątków ludzkich dowiadujemy się, kiedy zaczęła ona stanowić podstawę ludzkiej diety. Naukowcy z University of New Mexico pracujący pod kierunkiem profesora Keitha Prufera opisali na łamach Science Advances wyniki swoich badań nad szkieletami znalezionymi w górach Maya w Belize.
Grenlandia straciła 20% lodu więcej niż dotychczas szacowano
18 stycznia 2024, 13:59Lądolód grenlandzki stracił w ciągu ostatnich 4 dekad około 20% masy więcej niż dotychczas sądzono, wynika z najnowszej analizy przeprowadzonej przez należące do NASA Jet Propulsion Laboratory. Olbrzymia większość lodowców znacząco się wycofała, a utrata lodu przyspiesza. Dotychczas nie miało to bezpośredniego przełożenia na poziom oceanów, może mieć jednak w przyszłości wpływ na cyrkulację oceaniczną.
Wąskie grafenowe nanowstążki dzięki DNA
13 września 2013, 13:22Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda wykorzystali DNA w roli matrycy, która umożłiwiła syntetyzowanie na krzemowym podłożu ultrawąskich wstążek grafenu. Osiągnięcie to może być ważnym krokiem w kierunku stworzenia działających grafenowych tranzystorów
Impaktyty przechowały biodane przez miliony lat
22 kwietnia 2014, 10:20Uderzenie meteorytu może zniszczyć życie i doprowadzić do nagłej zmiany składu dominujących rodzajów i/lub gatunków. Może też jednak zachować lokalną faunę czy florę z momentu katastrofy. Ostatnio naukowcy badali np. materiał roślinny, który uległ enkaspulacji w impaktytach szklistych, uformowanych wskutek uderzenia 7 bolidów w lessopodobne osady Argentyny w okresie od miocenu po holocen (9,2 mln-6 tys. lat temu).